Český pohár předžáků 2007 – Sušice 19. -20. května

07.03.2017 11:17

 Od pátečního poledne se do šumavské Sušice sjížděl závodník za závodníkem aby vyzkoušel průzračně čistou vodu Otavy a připravil se na první ze seriálů závodů Poháru předžáků. Svižně proudící voda některé dost zaskočila a pořádajícímu oddílu patří poděkování za to, že umožnil špuntům trénovat takřka až do večera. Se smutkem ve tváři pak s napětím sledovali kam že to ty branky pořadatelé posunují a až do noci bylo možné zahlédnout skupinky pozorně naslouchající radám trenérů.

 Po citelně chladné noci se sušické závodiště probudilo do slunečného rána a ukázalo vlídnou tvář malým slalomářům na které čekal, v mnoha případech první, start v závodní kariéře.

Protože pravidla určila start v obráceném pořadí loňského žebříčku, první odstartovali úplní nováčci. Statečně se pustili do změti zeleno a červeno bílých tyček a leckterému z toho šla evidentně hlava kolem. Kam dřív zatáčet když jsou ty branky tak ukrutně blízko sebe! Do toho ještě povely ze břehu a rozvášněný řev rodičů! Pro ty je první start potomků ještě mnohem náročnější záležitostí. Sem tam nějaká minutá branka sice vyloudila v cíli slzičku ale ta na sluníčku rychle uschla. Než se závodník s ročníkem narození 2000 probojuje do Špindlu nebo na Lipno ještě netrefí branek víc než dost. Všichni ale bojovali a vraceli se do branek co jim síly stačily. Někdy to ale zkrátka nevyšlo.

 S vyššími startovními čísly se na trati ukázali účastníci loňského ročníku a to už se začali počítat vteřinky a každý dotek branky. Podle předpokladů největší boj svedla první loňská čtveřice Petřík, Šoltys, Šupolík a Cepek. Jejich jízda už je takřka jízdou opravdového kajakáře. Na celkové výsledkové listině je to velmi dobře vidět. Bude zajímavé sledovat, jak jim budou, zatím nezkušenější, soupeři během roku šlapat na paty. Smečka pronásledovatelů v čele s Vojtou Zapletalem (dalším ze závodnického klanu Grossmannů) je velmi blízko.

 K sobotnímu závodu družstev nastoupila šestice předžákovských hlídek a bylo docela veselé sledovat jak se dá kombinace branek, ve které měl závodník v individuálním závodě problémy, svižně zvládnout, když vám těsně za zadkem lodě huláká zkušenější kamarád. Závod předžákovských družstev má za cíl naučit děti hlídky jezdit a pokud se to někomu tentokrát moc nepovedlo nemusí litovat. V Mýtě si to rozdají nanovo!

Co nakonec? V Sušici tradičně příjemné prostředí s kulisou šumavských hvozdů, skvělá atmosféra a dvacet šest ! závodníků předžákovské kategorie. Co si více přát!

—————

Zpět